Am mers la Târgul de Crăciun de la Universitate și n-am fost dezamăgit

12399771_10206624954757429_1454301232_o
2015. Statuia lui Mihai Viteazu sprijină ghirlande de beculețe puse cu ignorarea ei totală (foto: Costin Gheorghe)

La începutul lunii decembrie a fost inaugurat Târgul de Crăciun din Piața Universității, iar eu, ca în fiecare an, am făcut o promisiune solemnă: că nu voi călca pe acolo decât o singură dată, să mă conving ca e aceeași Mărie, cu altă pălărie. Am stat mult în cumpănă, pentru că sunt de părere că prin prezența mea acolo aș valida această manifestare. Cine crede că sunt snob sau arogant este invitat să citească în continuare.

20151203_142029
2015. Târgul de la Universitate include deja celebra Cârnățărie, de unde-ți poți lua și bere fiartă.

Mi-am exprimat în nenumărate rânduri dezacordul în ce privește amenajarea Pieței Universității post-parcare subterană, atât ca soluție de arhitectură care neagă hemiciclul inițial, ampalsamentul original al statuilor, compoziția și axele originale, cât și ca scop în sine. E ușor de identificat aici dorința de a avea o mare dală betonată, pe care să o populăm cu mult prost-gust, în vederea mulțumirii unei mari mulțimi de gură-cască. Poate suna jignitor, dar așa este: odată la câteva luni răsar, cu mici variațiuni: o scenă, tonete cu fast-food și băuturi, pubele, toalete ecologice și alte mici plăceri ale vieții, care atrag bucureșteni cu miile, precum muștele la miere.

Nu vreau să mă ințelegeți greșit, nu sunt împotriva festivalurilor, competițiilor sportive sau târgurilor, ba din contră, e bine că se întâmplă orice gen de astfel de manifestare. Ar fi absurd să mă declar împotriva unui târg de Crăciun, spre exemplu. Problema este alta: avem o piață istorică, o piață cu o compoziție clasică, un spațiu urban proiectat ca atare, un spațiu care ar trebui să fie reprezentativ pentru oraș și care să ne facă cinste ca bucureșteni, lucru care, personal, nu cred că se întâmplă. Avem un spațiu așa-zis public, care în fiecare iarnă este închis cu un gard. Stați un pic, parcă nu mai sună așa de bine, nu? Dacă în urmă cu un an aveam parte de niște garduri ordinare de sârmă, completate de bannere cu reclame la băuturile noastre răcoritoare de toate zilele, care întorc spatele orașului și care nici pe departe nu lasă impresia că dincolo de ele se întampla ceva frumos, anul acesta îngrădirea este un pic mai atent lucrată, dar tot îngrădire rămâne. Pierdem din vedere un detaliu important: vorbim de un spațiu public. Așadar, de ce trebuie acesta să fie îngrădit? Sunt curios ce s-ar întâmpla într-un scenariu de urgență, în care piața ar trebui evacuată și avem la dispoziție doar cele 4 intrări?

12415911_10206624954957434_841939885_o
2015. Angajat de la Cârnățărie hrănindu-și sufletul cu niște muzică, nu doar hrănind vizitatorii cu, ați ghicit, cârnați (foto: Costin Gheorghe)

Trecând peste discuția “piață îngrădită”, ajungem la târgul propriu-zis, un amalgam de fast-food, mâncare tradiționala, kitsch-suvenir, artizanat și gunoaie. Cele patru statui, al căror amplasament este chiar în piață, devin fundalul pentru o mulțime de pubele care le întorc spatele dizgrațios și care sunt un magnet pentru mucuri de țigară aruncate neglijent, vin fiert scurs de prin pahare, kilograme de șervețele și alte resturi. Cel mai neplăcut este să vizitezi târgul pe timp de noapte, în weekend, când este aglomerat. Dacă mai și plouă sau ninge, plusăm la capitolul mizerie, evident. Nu îmi lasă decât senzația că vreau să scap cât mai repede de acolo, e aproape ca un monstru care te atrage, te înghite și la final te expulzeaza prin altă parte.

20151203_141902
2015. Magia sărbătorilor l-a ocolit pe Mihai Viteazu, atacat din toate părțile.

Ce vreau să subliniez aici este că această manifestare anuală nu are niciun fel de legitimitate in Piața Universității, macelarită de altfel de recenta amenajare, care nu respectă nici macăr proiectul câștigător al concursului de soluții. Târgul nu iși are locul acolo, nu este organizat și amenajat ca la carte, iar de cele mai multe ori, cei care ii calcă pragul nu arată pic de respect pentru spațiul respectiv. Totul vine pe fondul unei cheltuiri aproape fara decență a banului public. Concluzia? Inadecvare pe toate nivelurile.

3statui
2015. Nici celelalte 3 statui istorice nu au scăpat de umilință: Ion Heliade Rădulescu e păzit de pubele de gunoi, Gheorghe Lazăr a căpătat și el pubele și-o coșmelie roșie lângă el, iar Spiru Haret se delectează cu Cârnățăria în coasta lui. Lux!

Edit by Raiden

Târgul de Crăciun de la Universitate e țarcul ăla ca niciunde în lumea civilizată. Oile docile trebuie să intre în țarc, nu cumva să poate umbla libere. Zona statuilor de la Universitate chiar nu e spațiu pentru așa ceva. Primarul General (acum suspendat) al Capitalei, Sorin Oprescu, l-a betonat înandins pentru a-și organiza chermezele aici. A privat cea mai poluată zonă din Capitală de posibilitatea de a avea mai multă verdeață, pe lângă statui. Adică exact ce era înainte de realizarea parcării subterane. De fapt, observați cum statuile mai mult îi încurcă pe organizatori, nici măcar nu e gândit târgul în jurul acestor monumente.

Ok, avem betoanele opresciene. Ați văzut cum întreaga dispunere a căsuțelor de lemn e cu spatele la tot ce înseamnă piața Universității? Târgul e ceva închis spre centrul spațiului, e un fel de fortăreață. Dacă ar fi fost ceva gândit cu cap și cu respect pentru pietoni:

1. Nu ar fi existat garduri care să oblige non-participanții la târg să ocolească tot perimetrul. Gardurile limitează tranzitarea zonei, prin impunerea unor puncte unice de intrare-ieșire.
2. Totul ar fi fost gândit într-un arc deschis spre Universitate, cu maximizarea esplanadei spre b-dul Elisabeta și punere în valoare a celor 4 statui.

Nu e cazul, avem o ghiorlănie și anul ăsta. Primăria Generală refuză să organizeze acest târg care nu-și are locul la Universitate într-un spațiu mai adecvat, cum ar fi Piața Constituției, unde chiar nu ar deranja. Sau într-un parc (eventual Herăstrău, că e mare).

20151203_170047

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *