Guest post: Poliția – forța progresului social în societatea românească

Citeam zielele trecute un comentariu despre modul în care noi, românii, n-am schimbat un regim rău cu unul bun, ci un regim cu un PR prost cu unul cu un PR excelent. Probabil că e mai degrabă expresia unei profunde dezamăgiri, decât a unei realități. ȘI totuși. Haideți să citim evenimentele din ultimele săptămâni în altă grilă. La unul dintre cele mai bune licee din București izbucnește un scandal. Am scris și cu alte prilejuri despre împrejurările cel puțin suspecte în care s-a încercat terfelirea imaginii unui profesor de matematică. Concomitent, un agent de circulație își descoperă talentele literare.

Profesorul sever și rigid versus polițistul bun și sensibil

În povestea care se țese nu odată cu ajutorul unor jurnaliști de moralitate îndoielnică avem următoarele personaje. Profesorul de matematică cu nume predestinat Severius Moldoveanu despre care lucrătorii din presă – cu greu putem să-I numim jurnaliști – publică informații la a treia mână. Sursa informațiilor lor este un blog al unei mame a cărei fiică este colegă cu presupusul elev umilit, elev care nu depune nici o plângere. În fine, să nu ne împiedicăm în ”detalii”. Portretul este al unui individ sever, rigid și insensibil care dorește să umilească elevii. Presa, cum bine s-a afirmat de atâtea ori, nu se mulțumește să ne informeze. Dacă ne-ar informa am afla că există suspiciuni cu privire la sursele acestor informații. Dacă ne-ar informa poate ar cita-o pe și Emilia Șercan. Într-o ”postare-investigație” ea arăta cum Alexandru Cumpănașu, un acolit al lui Gabriel Oprea, publica pe site-ul fundației sale informația că ministerul educației va declanșa o anchetă la Vianu. Interesant este că o publica înainte ca ministerul însuși să facă acest anunț! Dar important este că lucrătorii din presă s-au străduit din răsputeri să imprime în mintea publicului imaginea profesorului rigid și sadic care mănâncă elevi pe pâine. Această imagine a fost întregită și de seria de articole în care sistemul de învățământ era atacat din toate direcțiie.

Totuși, povestea noastră trebuie să aibă și un personaj pozitiv. Cine să fie el? Nimeni altul decât cel mai bun scriitor, dintre polițiști, firește. Godină, Marian Godină! El și nimeni altul este cel care, de la nivelul său modest de agent de circulație, a pornit o revoluție. O revoluție care s-a terminat cu o lansare de carte în cadrul Biliotecii Central Universitare, cea condusă, poate nu întâmplător, de o absolventă a unei facultăți arondate SRI-ului – Mireille Rădoi, lansare la care a participat însuși premierul României Dacian Cioloș. Ce să mai, succes garantat! Un bun exemplu de: ”Așa da, băi stimați cetățeni”! Poza la gazeta de onoare!

Despre România ca stat polițienesc s-a mai scris. Mulți avertizează cu privire la avântul pe care l-au luat în ultima vreme instituțiile ”de forță” cum le place să se autodenumească pentru a evita termeni mai apropiați de realitate cum ar fi cel de ”instituții represive”. N-ar fi nici o problemă cu așa-numitele instituții de forță, doar că ele menite să conserve ordinea socială, oricât de nedreaptă ar fi ea. Și atunci? Cum ajunge o instituție hiper-conservatoare simbolul progresului social? Păi, simplu: cu eroi luminoși care luptă pentru dreptate, ca domnul Godină, nu cu profesori care chinuie elevii cu matematica!

O poveste relativ inocentă dacă n-ar avea urmări tragice. Se discută tot mai des despre desființarea instituției ”staliniste” care este inspectoratul. De notat că lucrătorii din presă de la Hotnews se referă cu același termen când vine vorba depsre liceele românești. Școala este deci o instituție retrogradă ”stalinistă” care trebuie radical reformată. Reformată în sensul că trebuie desființate inspectoratele – ultimele insule care garantau un statut independent al profesorului și un control al directorilor care și așa au ajuns un soi de patroni pe bani publici – în termenii noii limbi de lemn ”manageri de educație”. Vă vine să credeți sau nu, dar educația și școala sunt de fapt instituțiile retrograde și represive. În schimb poliția, cu al său Godină, reprezintă progresul, viitorul luminos! Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe dedicația pe care i-a scris-o domnul Godină domnului prim ministru că aflăm imediat că poliția română va angaja zece mii de oameni!

Pe scurt: avem un profesor de matematică presupus abuziv și un polițist scriitor de succes. Prin urmare, școala este rea și retrogadă, poliția bună, corectă și, iată, sensibilă! Concluzie: desființăm inspectoratele școlare și angajăm polițiști! Jos matematica, trăiască paza și protecția! Cu Godină înainte către progresul social, cu amenzi, cătușe și bastoane!

Published by

Maria Cernat

Maria Cernat este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) (2001) și a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București 2004). În anul 2002 a absolvit studiile masterale în cadrul FJSC. Din anul 2008 este doctor în filosofie. În prezent este conf. univ. dr. la departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și predă disciplinele Introducere în Științele Comunicării, Teorii și Practici ale Comunicării Internaționale, Analiză de discurs, Studii Critice în Mass Media. Din anul 2011 este autoare de articole publicate pe site-ul de dezbatere politică CriticAtac.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *