17 videoclipuri românești din anii 2000 care-ți arată un București prea liniștit

Videoclipurile românești din prima jumătate a anilor 2000 nu prea semănau cu cele pe care le vezi la TV sau pe net în prezent. Nu exista întotdeauna producție profi, așa că trupele se descurcau așa cum puteau. În București, filmările se făceau de obicei în centru – era cea mai ușoară alegere, pentru arhitectura veche și locurile ceva mai interesante ca în cartierele de blocuri, dar nu era neapărat obligatoriu să filmezi în centru. Povestea clipului putea să existe sau nu, dar de multe ori prestațiile erau atât de false că azi ar fi catalogate drept cringe. De plasare de produse nu se auzise pe meleagurile astea, așa că puteai să urmărești acțiunea liniștit. Era epoca în care se consumau la greu videoclipuri, fiind la putere posturi de muzică precum Atomic TV (ulterior TV K-lumea), MCM și apoi MTV România. Youtube nu exista, așa că n-aveai unde să vezi clipurile altundeva decât pe niște site-uri web prost făcute, unde oricum se încărcau greu. Sau pe rețelele de file sharing, spre jumătatea deceniului (2005).

Am selectat 17 videoclipuri reprezentative făcute între 2000 și 2006, ca să vezi cum arăta Bucureștiul atunci. Hai să facem o călătorie în timp și să mergem prin locurile pe unde au filmat trupele la modă acum 13 ani și mai bine. Link spre clipurile originale direct în titlurile de mai jos ↓↓↓

N&D – Vino la mine (2000)

REZUMAT. Membrii trupei, își cântă relația eșuată, dar care ar putea fi repornită. Nick face rap iar Delia probabil cel mai mult vâslit din viața ei.
UNDE S-A FILMAT? Bucharest Financial Plaza

View post on imgur.com


Delia dansează printre coloanele de la intrarea în Bucharest Financial Plaza. Construcția a fost extrem de controversată când a apărut fix lângă Palatul CEC în 1997. E prima clădire “de sticlă” din București și a găzduit doi ani sediul celebrei Bancorex, care a dat faliment în 1999.

Body & Soul – Superfemei (2000)

REZUMAT. Băieții din trupă sunt intervievați pe căldură mare în stația de mașină, după care au o halucinație comună despre cum s-ar distra pe cinste în drum spre mare și pe plajă. Nebunie.
UNDE S-A FILMAT? Piața Montréal, terminalul de transport în comun de lângă

View post on imgur.com


Intrarea în World Trade Plaza, spațiu expozițional “ultimul răcnet” pentru Bucureștiul anului 2000. Complexul World Trade Center, care mai includea Hotelul Sofitel și spații de birouri fusese inaugurat la finalul anilor ’90 și era la data aia unul dintre puținele locuri cu clădiri “de sticlă”. Trupa Blondy (2001-2005) a filmat în Sala Cupola de la World Trade Center clipul piesei “Ai greșit” (2002), dar nu l-am inclus în articol. Hotelul Sofitel a devenit Pullman (tot în cadrul lanțului Accor) în 2009.

View post on imgur.com


Din fața Hotelului Sofitel se putea vedea, în 2000, Casa Presei (ex-Casa Scînteii), cea mai mare clădire stalinistă din București, construită între 1952-1957. Nu mai e cazul acum, pentru că un deceniu mai târziu, în 2010, a apărut aici ansamblul City Gate – două turnuri în Piața Presei, la intrarea spre Romexpo.

View post on imgur.com


Terminalul de transport în comun de lângă World Trade Center arăta încă precum în anii comunismului, cu tot cu refugii pentru călători. A fost regândit și refuncționalizat în timpul administrației Traian Băsescu la Capitală (2000-2004), când s-a introdus linia de metrou ușor 41.

Marijuana – Cea mai fidelă fată (2000)

REZUMAT. Marijuana explică niște chestii aparent importante despre ea, filmată din diverse unghiuri, în primul single de pe albumul ei de debut. De nelăsat pe altă dată.
UNDE S-A FILMAT? Teatrul de vară din Parcul Bazilescu

View post on imgur.com


Teatrul de vară din Parcul Bazilescu e o construcție stalinistă din anii ’50 în paragină atunci, dar și acum. A fost realizat cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953. Face parte dintr-un ansamblu construit în aceeasi perioadă pe bulevardul Bucureştii Noi, reprezentativ pentru arhitectura stalinistă. Detalii aici.

Non Stop – În urma ta (2000)

REZUMAT. Niște băieți sensibili îi cântă tipei care le-a furat inima și apoi îi roagă să vină la nesfârșit.
UNDE S-A FILMAT? Cartierul Balta Albă, zona Parcului Titanii

View post on imgur.com


Parcul Titanii a fost conceput în anii ’60 ca orășel al copiilor în noul cartier (pe atunci) Balta Albă, mândria regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Parcul avea personaje de desene animate reproduse din tablă și la scară imensă (de aici denumirea parcului), un râu artificial și un lac. Pe lac era o fântână pe care s-au cocoțat membrii trupei pentru a da glas sentimentelor.

La Familia cu Honey – Zile însorite (2001)

REZUMAT. Sișu și Puya, alături de vecina de cartier, Honey, explică cum stă treaba vara prin zona lor. Nu e nimic pe lumea asta la fel ca viața ce o am în cartier. Stai, asta-i altă trupă.
UNDE S-A FILMAT? Diverse locuri de pe lângă Piața Sălăjan (Titan)

View post on imgur.com


Blocuri din anii ’60-’70 și atmosferă de cartier, la pachet cu un filtru portocaliu care să-ți dea senzația de căldură. Videoclipurile La Familia au fost filmate în mare parte în Balta Albă – Titan, zonă pe care o “patronau”, în buna tradiție hip hop.

Omul cu șobolani – Odă în Piața Romană (2001)

REZUMAT. E exact ce zice titlul – o piesă cântată fix în Piața Romană. Sinceritate 100%.
UNDE S-A FILMAT? Piața Romană, curtea interioară a unui bloc

View post on imgur.com


Da, o tipă în chiloți pe lângă blocul cu coloane din Romană era ceva scandalos în 2001. De remarcat și ce lăsase un deceniu de spectacole și alegeri (1990-2000) pe coloanele blocului – urme de afișe.

View post on imgur.com


Solistul de la OCS, în mijlocul bulevardului Magheru și trafic de început de mileniu III. În spate-stânga se vede Cinema Patria, la vremea aia încă funcțional.

View post on imgur.com


Pe bulevardul Dacia și aspectul inițial al Hotelului Dorobanți (realizare ceaușistă șaptezecistă). Câțiva ani mai târziu urma să-i fie schimbată fațada, în urma achiziției de către lanțul hotelier Howard Johnson. În prezent hotelul e parte a brand-ului Sheraton, deținut de Starwood.

View post on imgur.com


Cântând în mijlocul Pieței Romane, cu blocul cu coloane de la nr. 9 (ridicat în 1960) pe fundal-stânga și blocul Palladium (din anii ’30) pe fundal-dreapta. Blocul Palladium s-a prăbușit parțial la cutremurul din 1977 și a fost refăcut diferit ulterior. Detalii, aici.

View post on imgur.com


OCS a filmat pentru prima oară în curtea interioară a unui bloc interbelic de la intersecția Căii Victoriei cu strada Piața Amzei, bloc care în prezent apare pe Instagram-ul bucureștean.

André – O noapte și-o zi (2001)

REZUMAT. Fetele cântă despre o poveste de dragoste, doi actori joacă rolul cuplului. Efecte speciale primitive și dans sincronizat. Succes instant.
UNDE S-A FILMAT? Piața Sf. Anton, Hanul cu Tei, Piața Operei

View post on imgur.com


Piața Sf. Anton, centrul vechi. Se vede pe fundal biserica Sf. Anton-Domnească, mascată de un panou publicitar kitschos adăugat în postproducție.

View post on imgur.com


Piața Sf. Anton, centrul vechi, pe vremea când era încă parcare pentru rezidenții zonei, amenajată după anii ’60. După 2010, spațiul ăsta a fost parazitat de betoane cu nemiluita, pentru a defini niște terase unde fosta administrație Sorin Oprescu (2008-2015) a Capitalei să organizeze chermeze. Detalii, aici.

View post on imgur.com

View post on imgur.com


Hanul cu Tei, când bodegile nu ocupau curtea interioară – oficial strada Hanul cu Tei. Imobilul din 1833, supraetajat la refacerea ceaușistă din anii ’70, era încă locul pitoresc cu anticariate și magazine cu rechizite pentru studenții la arte plastice.

View post on imgur.com


Intersecția bulevardului Mihail Kogălniceanu cu Splaiul Independenței, la Piața Operei. Panouri publicitare (inserate în postproducție) cu trupa peste tot sunt un fel de anticipare a nebuniei publicitare din zilele noastre, când reclamele extrem de agresive împânzesc tot orașul.

View post on imgur.com


Parcul Operei, la vremea aia încă decent îngrijit și cu configurația din anii comunismului, dar și nelipsitul panou publicitar cu trupa.

Simplu feat. Marius Moga – Să zburăm spre cer (2002)

REZUMAT. Băieții din trupă lasă iubită, cățel, purcel, că trebuie să fugă la studioul de înregistrări să tragă o piesă nouă. Orașul se agită cu ei.
UNDE S-A FILMAT? Zone rezidențiale vechi, Piața Unirii

View post on imgur.com

View post on imgur.com


Filmări în zone rezidențiale vechi, cu străzi pietruite și case frumoase. Străzile astea au fost asfaltate în anii care au urmat.

View post on imgur.com


Dansând pe mijlocul traficului de pe bulevardul I. C. Brătianu la Piața Unirii, cu Magazinul Unirea în stânga. Când s-a filmat clipul, Magazinul Unirea nu era acoperit de reclame și se putea vedea fațada veche, din anii ’70 și ’80.

Bere Gratis – La tine aș vrea să vin (2003)

REZUMAT. Solistul trupei urmărește mult o tipă prin oraș ca să-i spună că vrea să vină la ea. Strategie!
UNDE S-A FILMAT? Zona Universitate – centrul vechi

View post on imgur.com


Strada Biserica Enei la Universitatea de Arhitectură, pe când spațiul ăsta era ceva mai curat și nu zăceau gunoaie pe treptele intrării principale vechi în clădirea construită între anii 1912-1927 după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Stilul neoromânesc e definitoriu pentru arhitectura națională de la noi de la începutul secolului 20.

View post on imgur.com


Strada Edgar Quinet, aproape de Casa Capșa, restaurant și hotel emblematic renovat în jurul anului 2000.

View post on imgur.com


Prin porticul blocului Romarta, ridicat în 1960 la intersecția Căii Victoriei cu bulevardul Elisabeta, pe locul unor imobile bombardate în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

View post on imgur.com


În jos pe bulevardul Elisabeta, în zona Primăriei Sectorului 5 și spre Cișmigiu. Vizavi, pe colțul cu strada Brezoianu, fostul Hotel Cișmigiu, la data clipului abandonat și în ruină, dar refăcut în anii recenți.

View post on imgur.com


Urcând strada Ing. Marconi pe lângă CEC-ul mare spre Calea Victoriei. În 2003, strada Marconi era încă pietruită, piatra cubică fiind acoperită în timpul administrației Adriean Videanu (2005-2008) la Capitală, pentru a prinde artera în bănoasele contracte de asfaltare multianuală.

View post on imgur.com


Cadru frumos pe treptele Muzeului de Istorie, fost Palat al Poștelor. Se vede capătul Căii Victoriei dinspre Piața Națiunile Unite. Dacă ți se par goale treptele, e pentru că mai dura aproape un deceniu până când primarul Sorin Oprescu să inaugureze acolo statuia controversată a împăratului Traian.

View post on imgur.com


În jos pe Lipscani. Nu potea lipsi un cadru la peretele Bucharest Financial Plaza. Vizavi, Magazinul Victoria și mai jos, intersecția cu strada Domnița Anastasia.

Pops – Bum Bum (2003)

REZUMAT. Fetele intră într-un bazar și infestează oamenii de acolo cu muzică și voie bună, totul se transformă într-o petrecere imensă. Ca-n fiecare zi.
UNDE S-A FILMAT? Calea Victoriei (zona Poliției Capitalei), Pasajul Macca-Vilacrosse

View post on imgur.com


Fetele sosesc într-un Audi și prevestesc faza cu țăranul din Spania. Pe fundal, o Calea Victoriei încă relativ austeră, înaintea “animării” opresciene. Se vede Casa de Modă, construcție emblematică din anii ’70.

View post on imgur.com


Calea Victoriei spre intersecția cu strada Lipscani. În dreapta, Magazinul Victoria și Bucharest Financial Plaza (fost sediu Bancorex).

View post on imgur.com


Membrele trupei intră în Pasajul Macca-Vilacrosse. Pe fundal, sediul treizecist al Poliției Capitalei, cu fațada gri, de la o renovare din perioada regimului comunist. La câțiva ani după, clădirea avea să fie spoită în portocaliu și lăsată așa până recent, când au început lucrările de consolidare/restaurare/modernizare.

View post on imgur.com

View post on imgur.com


Prima apariție a Pasajului Macca-Vilacrosse într-un videoclip. Aici, fusese transformat într-un bazar protohipsteresc, cu tarabe și luminițe atârnate ici-colo. Pasajul, acoperit cu sticlă, în formă de potcoavă, a fost proiectat de arhitectul Felix Xenopol și terminat în 1891. Are două ramuri. Cea dinspre strada Lipscani – Pasajul Vilacrosse, după Xavier Vilacrosse (arhitect catalano-român, arhitect-șef al Capitalei între 1840-1850, iar cea dinspre strada Doamnei – Pasajul Macca, după Mihalache Macca (cumnatul constructorului pasajului). Pasajul avea la parter diverse prăvălii și cafenele, funcțiune menținută și în prezent. Detalii, aici.

HI-Q – Gașca mea (2004)

REZUMAT. Membrii trupei jefuiesc o bancă, iau ostatici, sunt prinși de poliție și băgați la închisoare, dar se mențin extrem de veseli. De ce n-ar fi?
UNDE S-A FILMAT? Palatul CEC (interioare)

View post on imgur.com


Intrarea monumentală străjuită de coloane în Palatul Casei de Depuneri, clădire-simbol a Bucureștiului. Inaugurat în 1900, CEC-ul mare are aspect pur parizian și elemente comune cu Petit Palais din capitala Franței. Trupa HI-Q e singura care a filmat un videoclip în interiorul CEC-ului. La vremea aia, nu se mai lucra cu publicul în clădirea asta, dar se putea încă intra. Câțiva ani mai târziu, familia regală a României organiza un dineu aniversar privat pe locul unde se scălămbăiseră cei de la HI-Q. În prezent, după transformarea în CEC Bank, accesul nu mai e permis.

View post on imgur.com


Cadru cu etajul palatului și un pic din cupola de sticlă, principalul element pentru care e recunoscută clădirea asta pe orizontul Bucureștiului. Și-un clovn.

Corina feat. Pacha Man și Marius Moga – Noi doi (2004)

REZUMAT. Corina îi cântă iubitului ei și se plimbă prin oraș în haine sexy, vrăjind pe toată lumea, inclusiv niște puștani. Nu există scăpare.
UNDE S-A FILMAT? Bucharest Financial Plaza, curtea interioară a unui bloc

View post on imgur.com


La vremea clipului, Bucharest Financial Plaza părea ceva foarte futurist și meritau câteva scene filmate printre coloanele clădirii. Nu începuse încă boom-ul imobiliar din 2005-2009, care a lăsat Bucureștiul cu multe turnuri de sticlă, mare parte nerespectând normele de construcție ale zonelor în care se găsesc.

View post on imgur.com

View post on imgur.com


Bloc treizecist anonim din centrul Bucureștiului, dar cu o curte interioară unde s-au putut filma câteva scene. Multe construcții centrale din perioada interbelică au curți interioare care oferă niște perspective foarte interesante.

Șuie Paparude – Pentru inimi (2004)

REZUMAT. Membrii trupei se plimbă prin oraș, filmați de jos în sus. Simplu!
UNDE S-A FILMAT? Pasajul Șelari, Pasajul Macca-Vilacrosse, Bucharest Financial Plaza

View post on imgur.com


Pasajul Șelari, cea mai îngustă stradă din centrul vechi, pe vremea când nu era înțesat de localuri. Face legătura între strada Lipscani și biserica Sf. Nicolae-Șelari, fiind o prelungire a străzii Șelari.

View post on imgur.com

View post on imgur.com

View post on imgur.com


Din nou, filmări în Pasajul Macca-Vilacrosse, care de data asta a vibrat pe ritmuri de muzică electronică. Cadrul cu cupola pasajului va fi reluat de altă trupă, doi ani mai târziu.

View post on imgur.com


Fascinația arhitecturii new age: Bucharest Financial Plaza, inclusă iar în lista locațiilor de filmare. La vremea respectivă, cadrul ăsta putea fi oriunde în Europa vestică, datorită unghiului din care e tras.

Voltaj – Povestea oricui (2004)

REZUMAT. O tipă e disperată să ajungă la un concert Voltaj în desfășurare și aleargă prin tot orașul. Cât aleargă, trupa cântă aceeași piesă.
UNDE S-A FILMAT? Piața Revoluției, Pasajul Englez, Pasajul Macca-Vilacrosse

View post on imgur.com


Personajul feminin aleargă prin porticul imobilului Kretzulescu (ex-Librărie Buchholz din 1941) de la Piața Revoluției și trece pe lângă biserica Kretzulescu și Sala Palatului, prezentate în poate cel mai enervant filtru, un albăstrui-verzui.

View post on imgur.com


Călătoria continuă prin Pasajul Englez, care leagă Calea Victoriei de strada Academiei, la data aia încă populat de mici ateliere. Azi, parterul e pustiu și la etaje locuiesc familii întregi în condiții insalubre. Clădirea e de fapt fostul Hotel Englez din secolul 19, de pe vremea lui Caragiale. A fost și bordel în perioada interbelică, apoi a devenit simplu imobil de locuit în perioada comunistă și s-a degradat mult de tot după 1990.

View post on imgur.com


Alergătură prin Pasajul Macca-Vilacrosse și o celebră cafenea cu narghilea dispărută relativ recent: Valea Regilor. Denumirea asta s-a fixat atât de bine în mentalul colectiv (a fost prima cafenea cu narghilea din pasaj, urmată de multe altele, inclusiv în prezent) că unii oameni spun direct “Ne vedem la Valea Regilor”, denumire mai cunoscută decât numele inițial al pasajului.

Fly Project – Raisa (2006)

REZUMAT. Oameni de pe stradă sunt aleși aleator și primesc un mesaj care îi invită la o petrecere secretă, unde cântă trupa Fly Project. Randomizare.
UNDE S-A FILMAT? Străzi din centru, porticul Casei de Pensii a Funcționarilor BNR

View post on imgur.com


Cadru filmat când spațiul ăsta, ex-zonă de prăvălii de la parterul Palatului Funcționarilor BNR (clădire din anii ’30) nu devenise încă toaletă publică și focar de infecție. În prezent, mizeria și mirosurile sunt insuportabile și absolut nimeni din administrația locală nu vrea să igienizeze spațiul ăsta și să-l redea cetățenilor.

Akcent – Jokero (2006)

REZUMAT. Băieții cântă despre o tipă și cară un discoball prin oraș. Inclusiv prin locuri cu statut de memorial, dar distracția nu are limite.
UNDE S-A FILMAT? Piața Revoluției, centrul vechi, Pasajul Macca-Vilacrosse

View post on imgur.com


Piața Revoluției, scuarul Iuliu Maniu, la statuia dedicată omului politic țărănist ucis în închisoarea comunistă. Pentru clipul Akcent, Maniu s-a dat pe disco și ține un discoball în mână, pe care-l preia un membru al trupei. Pe fundal, imobilul și biserica Kretzulescu. Nu existau piste de biciclete pe Calea Victoriei în 2006.

View post on imgur.com


Tot Piața Revoluției, la Memorialul Renașterii, dedicat morților în evenimentele din decembrie 1989. Inaugurat în 2005, realizat de un designer de interior și atribuit fără concurs, proiectul a fost contestat vehement de multă lume la vremea respectivă și chiar și în prezent auzi opinii contra. Băieții de la Akcent probabil nu știau asta, așa că au filmat că era ceva nou și atât. Ansamblul a îmbătrânit urât și azi arată execrabil.

View post on imgur.com


Vedere amplă a Pieței Revoluției, cu Palatul Regal (actual Muzeu de Artă) în stânga și Hotelul Athénée Palace Hilton pe fundal. Nu apăruse încă statuia refăcută a regelui Carol I, așa că perspectiva era foarte clară.

View post on imgur.com


Repetarea cadrului din clipul Șuie Paparude de doi ani mai devreme, cu cupola Pasajului Macca-Vilacrosse, însă de data asta pe ritmuri de dance-pop.

View post on imgur.com


Strada Smârdan din centrul vechi, pustie. Zona asta nu renăscuse încă la vremea clipului, așa că știau de ea locuitorii de acolo și generațiile mai mature de bucureșteni, care prinseseră comerțul de acolo din perioada comunistă. La începutul anilor 2000, centrul vechi era un oraș-fantomă cu case părăginite. Cam cum e și acum, dar în alt sens, dacă te gândești bine.

View post on imgur.com


Colțul Lipscani-Smârdan, acolo unde în prezent e o farmacie.

View post on imgur.com


Capătul străzii Stavropoleos dinspre strada Smârdan din centrul vechi. Clădirea din stânga tocmai fusese renovată, una dintre primele să fie revitalizate din zona asta, iar în dreapta – Palatul Dacia-România, de pe la 1900, era sediu BCR, care ulterior s-a mutat de acolo. Discoball-ul rezistă.

Alex Velea – Yamasha (2006)

REZUMAT. Alex e urmărit de unii pentru că s-a culcat cu o fată cu care probabil nu trebuia să se culce și fuge de ei. Pe o distanță de câteva zeci de metri.
UNDE S-A FILMAT? Pasajul Englez

View post on imgur.com


Poate cea mai interesantă punere în valoare a Pasajului Englez de până acum. S-a filmat inclusiv la etaj, pe balcoanele din fier forjat, spațiu al locatarilor. Aspect și atmosferă de Havana loca.

View post on imgur.com


Mereu mi s-au părut șubrede balcoanele alea, așa că am fost surprins că n-a căzut nimeni cu ele când s-a alergat masiv acolo la filmarea clipului. Unghiurile cu Pasajul Englez sunt oricum inedite, diferite de cele de până atunci, filmate exclusiv la parter.

View post on imgur.com


Treptele de marmură albă care duc spre ieșirea din pasaj spre strada Academiei și-un salt aproape olimpic de la Alex Velea.

* * *

Se pare că Pasajul Macca-Vilacrosse li s-a părut absolut fascinant regizorilor și trupelor, pentru că a fost folosit la greu ca decor pentru filmare. Pe locul doi vine centrul vechi, care desigur că atrăgea pentru că avea străzi goale și imobile părăginite, dar frumoase. Vorbim de perioada dinaintea refacerii zonei ăsteia. Pasajul Englez a fost și el preferat, la egalitate cu Bucharest Financial Plaza. Ceva foarte vechi vs. ceva foarte nou, la data aia. Privind înapoi, e amuzant să vezi ce simplu realizate par unele dintre clipuri, dar nu trebuie să uiți că la vremea lor, au fost ceva. Personal prefer unele dintre clipurile astea decât producțiile cu bugete mari din prezent, pline de plasare de produse și care promovează muzică românească extrem de proastă pe bani foarte mulți.

Mai știi și alte clipuri românești din anii 2000 în care apar masiv zone din București? Zi-mi în comentarii ↓

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

7 thoughts on “17 videoclipuri românești din anii 2000 care-ți arată un București prea liniștit”

  1. in Simplu feat. Marius Moga – Să zburăm spre cer, la 2:53, unde o fi podetul ala? nu mi se pare cunoscut…

  2. ce amintiri faine mi-au trezit clipurile tale. mulțumesc… cât despre atmosfera liniștită, poate că nu era chiar așa ca în clipuri dar nici haosul de acum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *