11 pagini de Facebook pe care trebuie să le urmărești neapărat dacă te pasionează Bucureștiul

Facebook a atins deja o anumită maturitate și găsești cam tot ce vrei acolo. Dacă noi la Rezistența Urbană am fost pionieri în documentarea online a Bucureștiului – am început în 2007, când mai nimeni din România nu avea cont pe Facebook – acum găsești resurse despre București cu toptanul.

SITUAȚIA ↓

Chiar dacă te pasionează Bucureștiul de ieri și/sau de azi, depinde întotdeauna ce cauți, pentru că materialul de calitate nu e chiar peste tot. Există pagini cu conținut original foarte valoros care adaugă semnificativ la documentarea capitalei, însă există și pagini pe care o să găsești doar conținut reciclat din altă parte. Conținut original zero, operațiune Copy & Paste. Mi s-a întâmplat, de exemplu, să-mi găsesc pozele de prin articole sau anumite texte pe pagini care glorificau “Micul Paris” și Bucureștiul interbelic. Am mai găsit pagini cu conținut greșit, care propagă idei false despre București.

11 RECOMANDĂRI / DĂ-LE LIKE ↓

Am selectat 11 pagini de Facebook pe care trebuie neapărat să le urmărești, dacă te interesează Bucureștiul. Sunt pagini strict de fotografie, veche sau actuală, dar care aduc valoare adăugată prin ceea ce postează, din punctul meu de vedere. Uite ce-ți recomand (ordinea e aleatoare):

buc-imagini
Bucureștiul în imagini postează fotografii și ilustrate vechi, în special din perioada comunistă, găsite prin diverse arhive. Au deseori cadre inedite care prin prisma faptului ca nu aparțin unor serii de cărți poștale oficiale, oferă unghiuri surprinzătoare.

unireaMagazinul Unirea în anii ’70

uranus
Cartierul Uranus e un efort imens de a reconstitui memoria din ce în ce mai ștearsă a unui cartier ras în anii ’80, practic cele mai mari demolări pe timp de pace din istoria Bucureștiului. Adminii adună imagini din arhive oficiale și personale, documentând minuțios cu ajutorul hărților și planurilor cadastrale fiecare parcelă, fiecare clădire și fiecare stradă. Un demers excelent care, practic, alcătuiește puzzle-ul unei zone rezidențiale vechi tipică Bucureștiului primelor decenii ale secolului 20. Clar vei găsi imagini incredibile și vei înțelege ce era înainte de Casa Poporului și noul centru civic.

cuzaCazarma Cuza de pe Calea 13 Septembrie, dealul Arsenalului, la început de secol 20. Pe locul ei e azi intrarea de la Casa Poporului spre MNAC.

br
București Realist prezintă orașul așa cum e el, cu bune și cu rele. De la zone periferice mizere la cartiere de lux, de la maidanezi ștrengari până la pisici cățărate pe garduri, de la mașini de epocă parcă teleportate pe străzile orașului până la apusuri sau răsărituri în culori vii, pagina asta e tot ce-ți trebuie pentru doza zilnică de viață bucureșteană, așa cum o știi și cum îți place sau îți place s-o urăști.

teiPescuind între două lumi, pe Lacul Tei

ddf
Dincolo de Fațade e un proiect-unicat care duce explorarea urbană la un nou nivel artistic. Pozele postate sunt în general cu case vechi, dinainte de anii ’20, deci preponderent din belle époque. Treci dincolo de fațada de la stradă să descoperi curți liniștite cu verdeață ca acum un secol, detalii de arhitectură incredibile și interioare care-ți vor declanșa nostalgia pentru epocile trecute. Per total, un tablou cât se poate de corect al “Micului Paris”, prezentat la o calitate excepțională. Au poze și din alte orașe.

mateiCea mai frumoasă casă de pe strada Matei Voievod, demolată în 2016

evreiesc
Cartierul Evreiesc e pagina-soră a celei care documentează fostul cartier Uranus. În cazul ăsta, adminii își propun să reconstituie memoria vizuală a zonei din spatele Magazinului Unirea și până spre Piața Muncii, mutilată și distrusă în a doua parte a anilor ’80, din simplul motiv că se decisese extinderea lucrărilor edilitare din cauza cărora se demolase cartierul Uranus. Plimbă-te pe străduțe pietruite dispărute, printre sinagogi și biserici și descoperă, via arhive foto mai ales personale, o lume dispărută.

imlVechiul Institut Medico-Legal de pe Splaiul Unirii, demolat în 1985

b-50
București minus 50 e un demers excelent care își propune să prezinte Bucureștiul de acum jumătate de secol, adică din anii ’60. Te așteaptă o colecție de ilustrate și poze comentate din diverse surse. E un proiect care te ajută să înțelegi viața și aspectul capitalei de la intersecția regimurilor Gheorghiu-Dej și Ceaușescu.

nsBlocuri noi pe Magistrala Nord-Sud (azi b-dul Dimitrie Cantemir), anii ’60

ue
Ultimul Etaj – o cartare fotografică a Bucureștiului este cel mai bun proiect de documentare a Bucureștiului de la înălțime realizat până acum. Începută în epoca dinaintea ascensiunii dronelor, inițiativa l-a dus pe arhitectul Ștefan Tuchilă pe acoperișurile celor mai înalte clădiri de birouri din București, dar și prin alte locuri elevate, cu scopul clar de a realiza un tablou al mozaicului bucureștean. De sus, se vede cel mai bine incoerența urbanistică și arhitecturală a capitalei și vei găsi fotografii uimitoare cu fragmente de oraș văzute dintr-o perspectivă unică. Am mai scris despre acest proiect.

tei2Apus iernatic peste cartierul Tei

photo-historia
Photo Historia promovează istoria dintr-o perspectivă individuală, așa cum a fost ea trăită zi de zi de înaintași. Fără exagerări. Un colecționar de fotografie veche din România, implicit din București, își pune achizițiile pe net – un efort personal in serviciul public, cum îi place să spună. Nefiind un demers științific, pagina urmează un curs natural al postărilor și e mereu o surpriză să vezi ce cadre de la început de secol 20, din al Doilea Război Mondial sau din perioada comunistă vor mai apărea.

univPiața Universității în 1958, cu corpul central al Universității încă lipsă, după bombardamentele din 1944

ww2
Romania in WWII – Photos este o pagină similară cu Photo Historia. Adminul sapă prin arhive foto și scoate la lumină cadre mai ales neoficiale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în România și în București. Ipostazele postate sunt incredibil de realiste și reduc din aura epocii de război. Îți arată fix cum se desfășurau lucrurile mai ales în timpul alianței cu puterile Axei.

uniriiStrada Halelor din Piața Națiunii (azi Piața Unirii), începutul anilor ’40

mf
Muzeul de Fotografie e o inițiativă a fotografului Alex Gâlmeanu, pornită din pasiune pentru fotografie. Nu e vorba de vreo formulă academică sau demers oficial, ci un proiect centrat pe fotografie veche și fotografie în general. Sursele sunt diverse albume și colecții private, iar decoperirile – mereu surprinzătoare, inclusiv în ceea ce privește cadrele cu Bucureștiul, de la fotografii aeriene din perioada interbelică la poze cu locuitorii de atunci ai orașului, însoțite de povești la fel de interesante.

mosilorCalea Moșilor în 1986

oameni
Oameni ai Bucureștiului e un spinoff după Humans of New York pornit de un fotograf pe nume Cosma, care-și propune să spună povestea bucureștenilor într-o poză. Umblă prin oraș și pozează diverși oameni, care-i povestesc diverse chestii ce ulterior ajung descrieri ale pozelor de pe pagină. Între atâta arhitectură și urbanism, pagina asta aduce un pic de umanitate.

oameni“Cineva a găsit 5 pui la gunoi și noi am adoptat unul din ei.”

→ Bonus 1: T H E N O W . trecutul la prezent e cel mai tare proiect cu comparații atunci vs. acum din București și din țară. Costin Gheorghe reușește să se plimbe cu mașina timpului prin multe locuri și-ți arată cum erau odată și cum s-au schimbat sau nu prea.

→ Bonus 2: aruncați un ochi pe portalul Bucureștii Vechi și Noi, poate unicul agregator al unor subiecte interesante legate de toate aspectele vieții în București și nu numai.

Per total, sunt bucuros că am găsit atâția oameni pasionați de orașul ăsta într-un fel sau altul, care depun un efort uriaș să-l documenteze în cele mai mici detalii. Generațiile actuale sunt norocoase pentru că pot accesa arhive foto la modul în care generațiile de dinainte nici nu visau, așa că portretul real al Bucureștiului devine mai ușor de (re)constituit. Mai e o chestie: din câte știu, cei mai mulți dintre oamenii ăștia documentează orașul pro bono, din interes sincer. Sunt mult mai productivi și relevanți decât liderii de opinie plătiți de autorități sau privați să se dea iubitori de București.

Mai știi și alte pagini de Facebook interesante care documentează Bucureștiul de ieri și/sau de azi? Z-mi despre ele mai jos, în comentarii

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

3 thoughts on “11 pagini de Facebook pe care trebuie să le urmărești neapărat dacă te pasionează Bucureștiul”

 1. Reptilianul :
  https://www.facebook.com/reptilianul.ro/

  Chiar daca nu e in totalitate dedicat Bucurestiului, a abordat intr-o maniera deosebita, multe subiecte legate
  de locurile si cladirile orasului ( in special, cele aflate in paragina):
  – blocul Rosenthal
  – palatul Adevarul
  – fabrica Chimopar
  – Institutul Astronomic al Academiei din parcul Carol
  – teatrul de vara din parcul Basilescu,
  samd, samd.

 2. La 6 decembrie 1916 orașul București a fost ocupat de Armata a 9-a Germană, adică acum 100 de ani și nu a fost nicio știre la TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *