Ce-am făcut în 2016

REZISTENȚA URBANĂ
Biroul de presă
Data: 31 decembrie 2016
Subiect: Raport de activitate pe anul 2016

Pe scurt, ce-am scris, ce-am organizat, la ce-am participat, în general ce am făcut în anul care s-a scurs. Fără prea multe comentarii, dar cu poze și link-uri.

raiden_ig
→ Am început 2016 anunțând că Raiden s-a băgat pe Instagram să arate că Bucureștiul e mai tare decât multe alte orașe. Am observat că Bucureștiul e insuficient documentat pe Instagram și că prevalează pozele cu centrul vechi, Casa Poporului, apusuri pozate de peste tot și în general cadre de pe bulevardele principale. Prea puțină explorare a orașului autrentic, pentru care am militat din 2007 încoace. Contul lui Raiden, aici.

1956-arcul-de-triumf-color
→ Am selectat câteva poze din setul viral cu vara lui 1956 la București și Dragoș Andreescu, pasionat de istorie și fotografie veche, le-a colorizat, le-a dat viață și le-a făcut să arate și mai spectaculos. Le-am postat într-un articol-continuare la cel din 2015.

bucuresti-2021-sigla
→ Am argumentat de ce Bucureștiul n-avea nevoie de titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (concurs pe care l-a pierdut în favoarea Timișoarei), într-un articol care a supărat autoritățile locale, unul dintre puținele puncte de vedere diferite vizavi de subiectul ăsta. Cultura nu trebuie să fie condiționată de participarea la un concurs.

→ Am reliefat urâtele întruchipări ale McCarthyistului românesc atunci când Alina Mungiu-Pippidi a scris un editorial în care a luat toate lucrurile care nu îi plac dânsei la grămadă și le-a pus pe seama propagandei ruse, chemând serviciile să vâneze vrăjitoarele din toate mișcările sociale cu care nu este de acord.

capture-prof
→ Am luat apărarea profesorului Severius Moldoveanu de la Liceul Tudor Vianu din București, care a fost atacat în mod mișelesc de redacția HotNews după ce fiiica unei directoare de școală privată a pus pe seama lui o scenă umilitoare care de fapt nu a avut loc. Maria Cernat, conf. univ. dr. la departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, a scris un Guest Post – un articol despre acest caz de inflamare a presei.

croitorie
→ [București] Am cutreierat orașul și-am ales 30 de firme vintage din București care bat orice firme din prezent. Le-am prezentat într-o galerie specială și am vorbit despre o vreme în care mall-urile, fast food-urile și lanțurile de supermarketuri nu distruseseră atelierele, restaurantele, buticurile și magazinele mici, astăzi în stare critică.

deal-patriarhiei
→ În 2016, am aflat cu surprindere direct de la reprezentanții Jandarmeriei că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ar fi “demnitar important” și am redat conversația halucinantă pe care am avut-o cu oameni din dispozitivul de pază de pe dealul Patriarhiei.

capture-5
→ Am luat atitudine împotriva monumentului costisitor dar declarat anticomunist “Aripi” de la Piața Presei Libere, monument care din motive ideologice nu a fost contestat de putere.

no-smoking
→ [Activism] Pentru a clarifica unele nelămuriri pe care am observat că le are lumea cu privite la aplicarea Legii împotriva fumatului în spațiile publice închise, am făcut un infografic care explică foarte clar și simplu despre ce e vorba.

05-1930s-univ-aerian
→ [București] Ți-am arătat cum te distrai la Universitate în anii ’30, fix pe locul TNB, într-un set de poze în exclusivitate de la Ionuț Macri.

07-stema-ro-pal-vict
→ [București] Ți-am arătat microBucureștiul și ai descoperit un oraș al blazoanelor uitate într-un articol cum nu s-a mai făcut până acum. Vorbim despre Bucureștiul pe care mai toți îl trecem cu vederea, orașul detaliului, al simbolurilor, al lucrurilor foarte ușor de ignorat.

capture2-b
→ Am criticat campania de promovarea a proiectului achiziției Cumințeniei Pământului ca fiind una ipocrită, bazată pe ideologia fetișizării artei pe piața liberă.

→ În 2016, Paștele a coincis cu Ziua Muncii, 1 Mai. Am listat tot ce te enervează la cum relatează presa minivacanța de rigoare.

23-mozaic1
→ Ți-am dat 4 motive pentru care merită să explorezi Constanța, unul dintre cele mai interesante orașe din România, mult mai eclectic și cosmopolit decât poate îl știi. Am explorat inclusiv construcțiile remarcabile din perioada comunistă.

20130629_175256_hdr
→ Când e de lăudat, lăudăm, așa că am povestit despre cum au revitalizat cafeaua și burgerii o stradă uitată din București – un articol de mare succes. Am vrut să aflăm povestea din spatele celor două afaceri, așa că am stat de vorbă cu cei care le dețin.

dealul-patriarhiei
→ [Guest Posts] Am avut ocazia să stăm de vorbă cu Instagrammeri veniți să viziteze Bucureștiul. Ne-au trimis apoi impresiile lor și au rezultat două articole – primele în limba engleză de pe site-ul nostru – articole care arată că Bucureștiul poate fi perceput cu maturitate și luciditate de oameni care știu la ce să se uite. Am publicat cum vede Bucureștiul un albanez crescut în Grecia și ce-au găsit în capitală doi frați din Spania.

capture3

→ Când s-au strâns Coalițiile pentru Familie și intoleranța și discriminarea au înregistrat creșteri spectaculoase, am arătat ce destramă cu adevărat familia tradițională.

→ Am dezbătut noul val de etică kantiană regăsit în discursul polițistului Marian Godină, cu referire la obediența oarbă față de autoritate, atunci când a apărut o dezbatere legată de o filmare în care o doamnă mai în vârstă este reținută cu forța de către 12 polițiști și dusă la secție pentru că a refuzat să se legitimeze în scopul aplicării unei amenzi pentru traversare ilegală.

velea
→ [București] Am continuat seria articolelor cu subiecte-surpriză și-am analizat 17 videoclipuri românești din anii 2000. Nu aveau întotdeauna producție profi. În București, filmările se făceau de obicei în centru – era cea mai ușoară alegere, pentru arhitectura veche și locurile ceva mai interesante ca în cartierele de blocuri, dar nu era neapărat obligatoriu să filmezi în centru.

br-ig
→ [București] Am explorat Instagramul bucureștean și-am făcut un top cu 50 de conturi de Instagram de urmărit dacă-ți place Bucureștiul.

tei2
→ [București] Am continuat demersul să arătăm ce conținut de calitate despre București se găsește pe internetul românesc și-am postat un top cu 11 pagini de Facebook pe care trebuie să le urmărești neapărat dacă te pasionează orașul ăsta.

untitled-2

capture-u

→ [Geopolitică] Am fost printre puținii din media de la noi care îndrăznesc să vorbească despre războaiele și agresiunile internaționale. Am postat sincer despre situația din Siria, despre taberele ideologice și tabuu-rile zilelor noastre. Ca exemplu, am fost printre puținele surse de informații din România care a prezentat raportul Chilcot a parlamentului Marii Britanii, care arată că acum 15 ani Bush și Blair au plecat la război, distrugând o țară pe baza unor rapoarte și informații false.

1978-pta-muncii-vergului-basarabia-statuie-muza-2
→ [București] Am încercat să reconstituim istoria unui monument dispărut – Nimfa din Piața Muncii – ca un demers de recuperare a memoriei urbane bucureștene.


→ Pentru că subiectul “decembrie 1989″a fost întors pe toate fețele, l-am abordat dintr-un unghi despre care nu prea s-a discutat până acum în cei 27 de ani care s-au scurs. Mai nimeni nu amintește că în centrul Bucureștiului sunt încă urme extrem de palpabile ale lui 1989, cele ale gloanțelor trase în zilele acelea tulburi.

Am continuat să avem opinii nepopulare, dar corecte, chiar dacă au deranjat și deranjează multă lume. Faptul că au fost trimise peste noi armate de trolli și postaci care să reducă orice discuție pe care o inițiam pe Facebook la comentarii stupide care afirmau sus și tare că suntem plătiți de unii sau alții, arată cât de greșit înțeleasă e libertatea de expresie garantată de Constituție. Când ieșim din narativa oficială, când nu spunem ce se consideră că “trebuie”, lumea o ia razna. Radicalizarea a atins cote alarmante în cele două campanii electorale de anul ăsta – localele și parlamentarele. Am primit mesaje și amenințări, am fost insultați în cele mai abjecte moduri, însă nu ne-am lăsat și am continuat să postăm punctul nostru de vedere sincer. Am observat cu mare tristețe cum, folosind declanșatori emoționali, e extrem de simplu să fie manipulați oamenii. Oamenii, ocupați cu ale lor, chiar nu se sinchisesc să se documenteze și din alte surse decât cele mainstream, care le servesc informații relatate într-un mod care să avantajeze pe cineva. Imparțialitatea e o raritate. Mai grav, destui oameni nici măcar nu încearcă să gândească independent, să analizeze la rece și să vadă dincolo de propagandă. Astfel, am fost antagonizați chiar și de cititori vechi, care mai ales prin prisma anilor în care ne-au urmărit, ar fi putut să-și dea seama că vrem doar să informăm corect și să exprimăm puncte de vedere independente. Comentatorii răuvoitori sau cei superficiali au avansat ideea că am fi instituție de presă, ceea ce e absurd, niciodată nu am reprezentat așa ceva. Suntem o platformă de opinii și atât.

capture4
→ Am încercat să susținem adevărul într-o societate post-adevăr. Am demontat isterii care circulă pe net, gen isteria împotriva “omului care a pus câini în smoală” (de fapt câinii se afundaseră în bitumul încins de soarele verii, o problemă care necesită atenția primăriilor).

capture
→ În ciuda nepopularității unor astfel de opini într-un spațiu dominat de elogii la adresa premierului, am protestat împotriva jocului de imagine a lui Cioloș, om cu venituri de 100.000 de euro pe an, care s-a pozat în fața casei nevăruite a părinților pentru a arăta “simplitate” și “bun simț”.

capture6

→ Am încercat să reprezentăm singura sau printre puținele oaze de analiză calmă în timpul unor scandaluri-monstru pe Facebook. De exemplu, când lumea era înnebunită că noul primar general va defrișa toată capitala, când de fapt fuseseră tăiați copaci uscați, pericole publice pentru mașini și pietoni. A trebuit să luăm copac cu copac să arătăm că erau de fapt copaci uscați.  Sau când Primăria Generală a mutat evenimentul sportiv Via Sport de pe șoseaua Kiseleff (să nu mai blocheze o arteră principală de acces în oraș) pe platoul de la intrarea în Parcul Tineretului.

→ [Evenimente] 2016 a fost încă un an productiv pe partea de documentare și promovare a Bucureștiului așa cum e el, formal sau informal. Am susținut 9 prezentări/conferințe (cu public general sau cu circuit închis), am organizat/promovat pentru prima oară Instameet-uri (3 la număr), am avut intervenții în mass media (radio, TV, presa scrisă, online) și am organizat/vernisat 2 expoziții.

Prezentări despre București: Mașina Timpului 5 – cartierele ridicate în perioada comunistă (reluare), Mașina Timpului 6  Bucureștiul în secolul 19 (premieră și reluare), Mașina Timpului prin Arhiva de Imagine MȚR (premieră), Mașina Timpului 7 – Bucureștiul în anii ’50 (premieră și reluare), Recapitulare Mașina Timpului 1-7 (ediție specială, premieră), Magistrala Timpului (reluare de 2 ori)

15304565_1904934243068494_6628108144572447335_o
Recapitulare Mașina Timpului 1-7 – prezentare specială în cadrul festivalului UR.BASM

Mașina Timpului 7 în Jacques Pot


Mașina Timpului 5 pe terasa MODELiER

_dsc0256-1
Mașina Timpului prin Arhiva de Imagine MȚR, la Clubul Țăranului

004-masina-timpului-6-cristi-radu-cristian-oeffner-oprea
Premieră Mașina Timpului 6 la Muzeul Municipiului Bucurețti – Palatul Suțu

Expoziții: CIAO BUCAREST – Influențe urbane italiene în București (vernisaj la Muzeul Național de Artă al României, 2 tururi oficiale, reinaugurare la Muzeul Municipiului București), UR.SWITCH – Conștientizarea nevoii de Park & Ride în București (în cadrul festivalului UR.BASM)

reinaugurare
Reinaugurarea CIAO BUCAREST – Influențe urbane italiene în București la MMB

dsc_8292
Vernisajul proiectului UR.SWITCH – Conștientizarea nevoii de Park & Ride și creștere a transportului intermodal în București, o expoziție multimedia în cadrul festivalului UR.BASM

dsc_6144
Tur ghidat al expoziției CIAO BUCAREST – Influențe urbane italiene în București

dsc_6105
Tur ghidat al expoziției CIAO BUCAREST – Influențe urbane italiene în București

img_6977
Inaugurarea expoziției CIAO BUCAREST – Influențe urbane italiene în București

Instameet-uri: Summer Bucharest Instameet, Instameet @ Re:Modelier, Instameet @ Bloom Coffee

_dsc9719
Instameet @ Bloom Specialty Coffee, cu un tur al zonei dintre Cercul Militar și Sala Palatului

dsc_8130
Instameet @ Re:Modelier și un tur al zonei Pieței Victoriei

img-20160620-wa0008
Instameet de vară și un tur al zonei Sălii Palatului

Mulțumim celor care au venit la evenimente, celor care ne-au promovat pe canale tradiționale/necomnvenționale şi celor care ne-au găzduit: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu // Muzeul Țăranului Român // MODELiER // Re:Modelier // Jacques Pot // Bloom Specialty Coffee.

[OC] Am produs și câteva vizualuri amuzante, în tot iureșul nebunesc al lui 2016. Iată câteva:

koalitia

member

lunea-ceausescu

a-d-i

program_firea

cumintenia

Mulțumim tuturor prietenilor și colaboratorilor care ne-au fost alături anul ăsta și ne-au ajutat cum au putut, pe parte de promovare sau logistic. Mulțumim cititorilor/fanilor/follower-ilor – mai ales celor care au rămas alături de noi în urma imensei campanii de denigrare la care am fost supuși în anul ăsta electoral pentru delictul de opinie. Mulțumim pentru încredere și loialitate, pentru laude, dar și pentru criticile constructive. Feedback-ul vostru chiar ne ajută mult. Noi considerăm că Rezistența Urbană e mai mult decât o sumă de Like-uri pe Facebook. Am fost pe net înainte să explodeze Facebook în România, mergem mai departe orice ar fi. În 2017 împlinim 10 ani de când ne-am lansat.

Nu uitați, rămâneți informați ca să nu fiți manipulați!

RELEVANT
Ce-am făcut în 2014
Ce-am făcut în 2015

Published by

Raiden

Membru fondator, activează din 2007 în zona istoriei şi antropologiei bucureştene, explorării urbane şi fotografiei citadine. S-a opus mereu proiectelor aberante ale administrației bucureștene. Susține și conferințe despre București.

6 thoughts on “Ce-am făcut în 2016”

 1. Mie mi se pare că este cel mai slab an de când urmăresc rezistenta.net, unele opinii par aruncate în online doar pentru a intra în polemică, pentru a primi like-uri sau din contra comentarii acide, asta pentru a atrage câștiguri din reclame.
  Îmi pare rău că ați început să deveniți ceea ce ați urât până acum 2-3 ani.
  Desigur, nu mă aștept să mi se publice comentariul, la fel cum nu mi s-a publicat cu alte ocazii când mi-am exprimat părerea în mod civilizat.

  1. Comentariul tău are niște inconsistențe majore, în principiu nu știi pe ce să pui degetul mai întâi, așa că ai băgat în mixer câteva teorii. Dacă vei citi atent, avem un paragraf în articol care lămurește fix chestiunile la care te referi. FYI nu avem reclame, iar acum 2-3 ani făceam ce facem și în prezent.

 2. Total de acord cu florin, rezistenta nu mai este ce a fost, s-a transformat într-un site care propaga ura promovând subiecte si păreri controversate doar de dragul de a face trafic, credeam ca acest site este mai mult decât un blog personal, sa ne așteptam la link-uri profitshare si articole sponsorizate.

  1. Uite ăsta e un comentariu răuvoitor. Din contră, noi am contracarat ura și isteria. Ne faci proces de intenție și sugerezi că nu e ok să avem conținut sponsorizat. N-ar fi o problemă dacă am avea, dar chiar nu avem. În rest, comentariul tău dovedește că n-ai citit articolul recapitulativ și ai mers direct la comentarii. Recomandăm să citești articolul.

 3. Felicitări pentru diversitatea activităților și curajul de a va face cunoscute propriile păreri prin articole bine argumentate, indiferent de controversele ce le-ați iscat! Țineți-o tot așa!

  1. Mulțumim! Nu e ușor să avem opinii independente, dar cine înțelege ce face rămâne alături de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *